Snelle hulp

is van levensbelang!

Haal de AED uit de tas.

Schakel de AED in (grijze knopje)

Plaats uw vingertoppen in de uitsparing onder de deksel (bij het handvat) en trek de deksel er af (dit kost enige kracht, wees niet bang, het gaat echt niet stuk).

Deze deksel kunt u onder de rug van de patient plaatsen (tussen de schouderbladen), zodat het hoofd van de patient iets achterover ligt en de ademweg vrij is.

Werking van de nieuwe AED's.

Maak de borst vrij en haal de electroden uit de verpakking.

Deze electroden zien er anders uit dan u gewend bent.

 

Leg deze electroden op de borst van de patient, zodat het rode kruis op de plek ligt waar u de hanpalmen plaatst voor de hartmassage.

Houdt de electroden op de plaats en trek nu, een voor een, de beschermfolie van de electroden om deze te plakken

Intussen zal de AED u aanwijzingen geven, u hoeft daar niet op te wachten, maar het kan u wel helpen als u het even niet meer weet.

 

Deze elektroden zijn voorzien van een sensor, die zowel de snelheid als de diepte van de compressies meet.

Deze sensor zorgt voor "real-time feedback", de AED zal aanwijzingen geven als u bijvoorbeeld sneller of dieper moet reanimeren.

In het scherm van de AED wordt ook aangegeven hoe diep u de borst indrukt. De twee streepjes (rechts in het scherm) staan op 5 en 6 centimeter en het balkje dat verschijnt bij het indrukken van de borst, moet hier ongeveer tussenin komen.

 

Let op:

Bent u degene die de hartmassage toepast, let dan niet op dit scherm, maar concentreer u op de hartmassage en laat een tweede persoon eventueel naar het scherm kijken en aanwijzingen geven.

Ook de AED zal voortdurend "gesproken"aanwijzingen geven, die dan weer worden ondesteund met tekst in het scherm.

 

In het scherm is ook zichtbaar, hoelang de AED is aangesloten, hoeveel schokken er zijn toegediend enzovoort, dit laatste is erg handig voor het ambulancepersoneel dat uw taak overneemt.